TÜBİTAK MAM ve TSE işbirliği ile 15 Ekim 2015 tarihinde başlayan “Helal Gıda Denetimlerinde Jelatin, Glutamat ve L-Sisteinin Kaynağına Yönelik Hızlı, Ekonomik ve Pratik Tespit Metotlarının Geliştirilmesi, Uygulanması ve Yaygınlaştırılması“projesi kapsamında, 27 Mayıs 2016 Cuma günü TÜBİTAK MAM Gebze Yerleşkesinde "Helal Gıda Çalıştayı" yapıldı.
Gıda sektöründe faaliyet gösteren birçok kamu ve özel sektörden kurum, kuruluş ve firma temsilcilerinin katıldığı "Helal Gıda Çalıştayı"’nın sabah oturumu TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Ali Tavlı'nın ve TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar’ın konuşmaları ile başladı.
TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünden Doç.Dr. Canan Doğan “Helal Gıda Denetim ve Üretiminde Önemli Konular” kapsamında; Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Osman Sağdıç “Mikrobiyal Üretimle Elde Edilen Katkı Maddeleri (Enzimlar, Tağ asitleri, Aminoasitler)konusunda; Besler Gıda AR-GE Müdürü Nevin Başaran “Margarin Üretiminde Kullanılan Yağ Asitlerinin Kaynağı” konusunda; Pakmaya AR-GE Müdürü Doç.Dr. Mustafa Türker “Mayalar(Enzimler, Doğal Mayalar)” konusunda; Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı “Katkı Maddeleri (Yağlardan Elde Edilen, Yağ Asitlerinin Kullanıldığı, Gliserolün Kullanıldığı, Mono ve Digliseritlerin Kullanıldığı)” konusunda; Aromsa Yasal İşler Şefi Burcu Seven “Etil Alkol Kullanılarak Üretilen Aromalar” konusunda sunumlar gerçekleştirmişlerdir.
"Helal Gıda Çalıştayı"’nın öğleden sonraki oturumunda panel gerçekleştirilmiştir. Panelde TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç’ın moderatörlüğünde Helal Gıda kapsamında dini vecibelere göre sektörün ihtiyaçları, problemleri ve bu konudaki çözümleri görüşülmüştür.
Bu çalıştay sonrasında, rekabet gücü oluşturabilecek ulusal kaynaklı özgün metotların geliştirilmesini, helal gıda denetimlerinde dini vecibelere göre sağlık ve etik (helal) gereksinimlerin sağlanmasını ve bu sayede hem tüketicilerin hem de üreticilerin korunmasını içeren yeni projelerin geliştirilmesi hedeflenmektedir