Projects

-A +A

Food Research Projects

  • EITFood RIS Consumer Engagement Labs (2023)
  • EITFood RIS Public Sector Activity Line (2023)
  • Fonksiyonel Arı Ürünlerinin geliştirilmesi (2023)
  • TÜGİP- Kemik ve Karaciğer Sağlığına Faydalı Olabilecek Ekstrelerin Ekstraksiyon Yöntemlerinin Araştırılması (2023)
  • TÜGİP-Kuruyemiş Cipsi Üretim Teknolojisinin Araştırılması (2023)
  • Vitamin ve Mineral ile Zenginleştirilmiş Ekstreler İçeren Takviye Edici Gıdalar Geliştirilmesi (2023)
  • InterHEI- The Interdisciplinary HEI Entrepreneurship Fostering Program (2022-2024)
  • Bitki Ekstreli Gıda Ürünlerinin Geliştirilmesi, (2021-)
  • Krem Şanti Bazının Geliştirilmesi ve Mono ve Digliseritlerin Asetik Asit ve Laktik Asit Esterleri (ASETEM ve LAKTEM) Emülgatörlerinin Laboratuvar Ölçekli Sentezi ve Ürün Karakterizasyonu (2021-2022)
  • MAM-Pektince zengin turunçgil kabukları kullanarak, ticari kriterlere uygun pektinler elde edilmesi (2021-2022)
  • Avokadoda oluşan oksitlenmeyi önlemeye yönelik metot geliştirilmesi ve katma değerli yeni ürünler elde edilmesi, Özel sektör
  • Melisa, Tıbbi Nane, Biberiye vb. Ekstreli Tıbbi Aromatik Bitki Kaynaklı ürün ve Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün Geliştirilmesi (2021-)
  • Meyve Atıklarından ticari kriterlere uygun pektinler elde edilmesi (2021-2022)
  • Development of propolis containing dietary supplements (Project No: 5204501, funded by Altıparmak Gıda San. ve Tic. A. Ş. (Balparmak), İstanbul, Turkey), 2020-2021.
  • Elektro Aktif Sıradışı Konjuge Yapıda Organik Gözenekli Materyallerin Geliştirilmesi (2020 -2023)
  • Enhancing research and innovation capacity of TÜBİTAK MRC Food Institute on dietary polyphenols and bioavailability/bioefficacy - PhenolAcTwin (TWINNING-2020, funded by Horizon 2020-European Union, Grant agreement no: 316012), 2020-2023.
  • PhenolAcTwin - Enhancing Research and Innovation Capacity of TUBITAK MRC Food Institute on Dietary Polyphenols and Bioavailability/Bioefficacy (2020-2023)
  • MYCOTWIN: Enhancing Research And Innovation Capacity Of TÜBİTAK MAM Food Institute On Management Of Mycotoxigenic Fungi And Mycotoxins. (2020-2023)
  • Zeytin ve Enginar Yaprağı Bitkilerinde Etken Madde Analizi ve Toz, Kapsül ve Tablet Formlarda Ürün Elde Edilmesi (2020-2021)
  • H2020 (ESFRI) - METROFOOD-PP, METROFOOD-RI Preparatory Phase Project (2019-2022)
  • Production of sage tea and echinacea tea in the forms of instant, capsule, tablet (Project No: 5194501, funded by HMC Natural Tarım ve Hayvancılık Limited, Ankara, Turkey), 2019.
  • Elma Kabuklarından ve Atıklarından Pektin Elde Edilmesi (2018-2019)
  • Biberiye (Rosmarinus Officinalis L) bitkisinden doğal antioksidan özelliğe sahip diterpenlerin (karnosik asit ve karnosol) ve aroma verici uçucu yağın izolasyonu, saflaştırılması ve karakterizasyonu (2017-2020)
  • Anti-obesity effects of hazelnut (Project No: 5164501, Funded by Giresun Commodity Exchange and Hazelnut Promotion Group, Giresun, Turkey), 2016.
  • Development of research and innovation facilities for improving the regional competitiveness of food industry (Regional Competitiveness Operational Programme CCI No.: 2007 TR 16I PO 03 - IPA, In Progress by European Union), 2017-2022.
  • Ayçekirdek Yağı Rafinasyonunda Ortaya Çıkan Deoderizasyon Artıklarından Tokoferol ve Sterol  Geliştirilen Ulusal Kromatografik Dolgu Maddesi ile Eldesi (2016 - 2017)
  • Gıda Analizlerine Yönelik Ulusal Bor Türevli Kolon Dolgu Maddesinin Kromatografik Çalışmalar İçin Geliştirilmesi (2016 - 2018)
  • Inter-individual variation in response to consumption of plant food bioactives and determinants involved - POSITIVe (COST Action, funded by Horizon 2020-European Union, Grant agreement no: FA1403), 2015-2018.
  • Poligliserol Polirisinolat (PGPR) Emülgatörün Laboratuvar Ölçekli Sentezi ve Ürün Karakterizasyonu (2016 - 2017)
  • Şeker Pancarı ve Ayçiçeği Tablalarından Pektin Elde Edilmesi ve Gıdalarda Katkı Maddesi Olarak Kullanılması ( TÜBİTAK ARDEB-1003, 2015-2020)
  • Çaydan katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirilmesi (2013-2016)
  • The production of functional food ingredients with hypoglycemic activity from low quality tea products (Project No: 115O037, funded by TOVAG 1003 Group of TÜBİTAK, Ankara, Turkey), 2015-2019.
  • Beneficial effects of dietary bioactive peptides and polyphenols on cardiovascular health in humans - BACCHUS (KBBE.2012.2.2-01, funded by FP7-European Union, Grant agreement no: 312090), 2012-2016.
  • Improving research capacity of TUBITAK MRC Food Institute on functional foods, nutraceuticals, and natural health products - NutraHEALTH (REGPOT-2012, funded by FP7-European Union, Grant agreement no: 316012), 2012-2015.
  • Development of functional instant tea and its health effect (Project No: 110G028, funded by KAMAG Group of TÜBİTAK, Ankara, Turkey), 2011-2014.
  • Establishment of new laboratory for functional foods and clinical research (Funded by State Planning Organization of Turkey, Ankara, Turkey), 2008-2010.
  • Taste, aroma, and sensory assessment of 18 native natural and roasted hazelnut varieties grown in Turkey and evaluation of possible correlations among their properties (Project No: 107O454, Funded by TOVAG Group of TÜBİTAK, Ankara, Turkey), 2007-2009.