Helal gıda denetimlerinde tespitin zor olması ve bazı numunelerde de yapılamamasından dolayı, problemli olan gıda/katkı maddelerinden biri jelatindir. Gıda sektöründe, gıda katkısı olarak yaygın kullanılan jelatin, sığır, koyun ve domuz gibi hayvanların bağ dokuları ve kemiklerinden ekstrakte edilen kollajen, kısmi hidrolizi ile üretilen saf ve doğal bir proteindir.
Jelatinin, gıda sektöründe birçok uygulama alanı bulunmaktadır. Jelatin ve şekerlemeler (jelibon benzeri jeller, marshmallow, meyveli sakızlar, toffee, nugatlar, drajeler, tabletler ve jöleler), Süt Ürünleri (yoğurt çeşitleri, fermente sütler, sütlü tatlılar, dondurmalar), Et Ürünleri gibi sektörlerde çok işlevli kullanılmasının yanı sıra, şarap ve meyve suyu sektörlerinde de durultma amacıyla kullanılır. Ancak, ülkemizde gıdalardaki jelatinin, hangi kaynaktan geldiği mevcut yöntemler ile hızlı ve doğru olarak her zaman belirlenememektedir. Helal gıda denetimlerinde; özellikle işlenmiş ürünlerde üstün özellikleri sebebiyle kullanılan jelatinin kökeni belirlenememektedir. Bu sebepten dolayı da, dini vecibelerin yerine getirilmesinde yarattığı belirsizlik hem tüketicileri hem de üreticileri kaygılandırmaktadır.
TÜBİTAK TOVAG tarafından desteklenen bu proje kapsamında, jelatinde domuz DNA’sının tespiti için başarılı bir metot geliştirildi. Konu ile ilgilenen özel sektör ve kamu laboratuvar personelleri için ücretsiz bir eğitim düzenlenmektedir.
Eğitim Tarihi: 17.12.2018 / 10.00-16.00 arası
Eğitim Yeri: TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü
Son Başvuru Tarihi: 10.12.2018
Katılımcı Sayısı: 6-8 kişi arası (Kabul başvuru önceliğine göre değerlendirilir.)
İletişim Adresi:
Doç.Dr.Canan Doğan
Canan.dogan@tubitak.gov.tr
Telefon: 0262. 677 3274
Fax: 0262 641 2309
NOT: Eğitime katılacak kişiler, moleküler teknikler (DNA izolasyon-RT-PCR) ile analiz yapanlar arasından seçilecektir.