PROF. DR. ŞABAN TEKİN AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

-A +A

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE) Müdürü ve COVID-19 Türkiye Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Şaban Tekin, ÜLKE TV ile gerçekleştirdiği röportajda, TÜBİTAK MAM GMBE koordinasyonunda “COVID-19 Türkiye Platformu” tarafından yapılan aşı ve ilaç çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Aşı ve ilaç çalışmalarında gelinen son nokta hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şaban Tekin, “COVID-19 Türkiye platformu aşı ve ilaç projeleri kapsamında biz 10 ilaç ve 7 aşı geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Bunlardan 3 tanesi faz aşamasına doğru ilerlemiş aşılar. VLP-2 aşısı ilk Faz çalışmasına başlayan aşımız. Faz-I tamamlandı. Bu hafta itibariyle Faz-II çalışmaları başladı. Şu an aşamalı aşılamalar devam ediyor. Yani, güvenlik çalışmasını bitirdik; şu an etkinlik çalışması için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu hafta sonuna kadar bunu bitirirsek durum analizleri yapılacak ve arkasından da en kısa sürede Faz-III çalışmalarına başlamaya çalışacağız.” diye konuştu.

“Aşımız, güvenilir ve yüksek teknolojik bir aşı”

Geliştirilen aşıların güvenilir olduğunu ve yan etkisi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Şaban Tekin, “Şu ana kadar sonuçlar gayet güzel, güvenli bir aşı olduğunu biliyoruz. Zaten öyle olmasa ikinci safhaya geçmezdi. Yani güvenli olmadan Faz-I aşamasından Faz-II aşamasına geçmesi imkânsız. Dolayısıyla, aşımız gayet güzel ve teknolojik bir aşı. Dünyanın nadir aşı projelerinden bir tanesi ve Türkiye’de tek. Bizim ciddi bir eforumuz var. Etkili bir aşı olacak inşallah. Kısmet olursa bu çalışmanın Ağustos-Eylül ayı gibi Faz-III çalışmasına başlamasını bekliyoruz. Kasım veya Aralık civarında da belki erken kullanım onayı alınabilir. Böyle bir ihtimali var. Büyük bir beklentimiz var ve yeni yıl başlamadan kendi aşılarımızı kullanabilecek duruma geleceğiz. Tabi bu Sağlık Bakanlığının kararına, çalışmaların hızına bağlı olarak değişebilir; ama, bizim hedefimiz Kasım’da onay alıp bunu ülkemizin kullanımına sunmak. Diğer bir aşımız olan İnaktif Aşının da Faz-I çalışmaları tamamlanmak üzere. Temmuz sonunda Faz-II çalışma için başvuracağız. “ dedi.

“Yerli Aşılar için Gönüllü Desteği “

COVID-19 Türkiye Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Şaban Tekin, “Geliştirdiğimiz Yerli ve Milli Aşıların hayata geçebilmesi için halkımızın desteğine ihtiyacımız var. VLP ve diğer aşılarımız için halkımızın Faz çalışmalarına gönüllü olarak destek vermelerini bekliyoruz.” diye konuştu.

“Ribavirin ve Montelukast ilaçlarında klinik çalışmalar devam ediyor”

İlaç çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Şaban Tekin, “Şu anda iki ilaç var; bunlardan biri, Ribavirin ve bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Diğeri ise, Montelukast adlı bir ilacımız var ve bununla ilgili Faz-II seviyesinde klinik çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar da tamamlandıktan sonra COVID-19 için kullanılacak. Gerekli izinlere başvuru yapılacak. Hasta sayısı azaldıkça tabi bizim bu klinik çalışmalarımızı yavaşlatıyor ister istemez. Bir yandan seviniyoruz aslında, hasta sayısı azalması çok güzel ülkemiz için. Hastalar bulundukça çok kısa sürede bu da tamamlanacak. Ancak, tam zaman vermek doğru değil. Sonuçlar güzel çıkar ise, bunların kullanımına izin verilir ise halkımızın hizmetine sunulabilir.” dedi.

“Nötralizan Antikor geliştiriyoruz”

TÜBİTAK MAM’ın yapmakta olduğu çalışmalar hakkında konuşan Prof. Dr. Şaban Tekin, “Sıfırdan ilaç çalışmamız var. Biz burada Nötralizan Antikor geliştirmeye çalışıyoruz. COVID-19 tedavisinde kullanılmak üzere ilaç adayları geliştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda yapmış olduğumuz çalışmalarda belirli bir aşama kaydettik ve güzel sonuçlar almaya başladık. Kısa bir süre içerisinde son denemelerimizi yapıp kararımızı vereceğiz. Güzel sonuçlar aldık. Yani, yerli bir ilacın çıkması için belirli bir noktaya geldik. Ön denemelerimiz tamamlandı.” ifadelerini kullandı.

06.07.2021