TÜRKMENİSTAN BİLİM VE SAĞLIK HEYETİ TÜBİTAK MAM'I ZİYARET ETTİ

-A +A

Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı Arkadağ Şehri Özel Danışmanı Deryageldi Orazov başkanlığında bilim insanlarından oluşan üst düzey bilim ve sağlık heyeti, 2 Haziran 2023 tarihinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezini (MAM) ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen tıbbi aromatik bitkiler ile ilgili proje geliştirme toplantısına, TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cesarettin Alaşavar, Enerji Teknolojileri Başkan Yardımcısı Dr. Osman Okur, Malzeme Teknolojileri Başkan Yardımcısı Dr. Mert Akel, Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Dr. İncinur Hasbay, Gıda Güvenliği ve Kalitesi Araştırma Grubu Lideri Dr. Hayrettin Özer ile araştırmacılar katılım sağladı.

Türkmenistan Bilim ve Sağlık Heyetinden; Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı Arkadağ Şehri Özel Danışmanı Deryageldi Orazov, Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov, Türkmenistan Oguzkhan Üniversitesi Rektörü Mezilov Gurbanmyrat ve beraberindeki heyet ile TEPE TÜRKMEN yöneticileri katılım sağladı.

Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Dr. İncinur Hasbay tarafından TÜBİTAK MAM gıda araştırmaları sunumu gerçekleştirildi. Sunumda, TÜBİTAK MAM’ın tıbbi ve aromatik bitkilerden katma değeri yüksek bitkisel ilaç, fonksiyonel gıda ve takviye edici gıdalar geliştirilmesi üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Bitkisel tıbbi ürünlerde ve takviye edici gıdalarda standardizasyon ve kalite kontrol çalışmaları odağında bitkisel kaynaklardan ürünlerinde geliştirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve iyi üretim uygulamaları hakkında karşılıklı müzakereler gerçekleştirildi.

Türkmenistan’dan gelen ve TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubunda çalışmaları gerçekleştirilen dört farklı bitkiden elde edilen ekstreleri içeren takviye edici gıdalar, gelen heyete takdim edilerek gerçekleştirilen çalışmalar hakkında detaylı bilgi verildi.

TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu’dan Başuzman Araştırmacı Levent Yasin Kurt tarafından Türkiye Gıda İnovasyon Merkezi (TÜGİP) binası ve pilot üretim hatları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Toplantı sonrasında, TÜGİP teknik gezi gerçekleştirildi. Türkmenistan heyetine pilot ölçekli üretim hatları tanıtılarak TÜBİTAK MAM’ın konu ile ilgili tecrübeleri aktarıldı.

Türkmenistan Oguzkhan Üniversitesi Rektörü Mezilov Gurbanmyrat tarafından TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’e yöresel Türkmen kıyafeti ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov tarafından yazılan Türkmnesitan’ın Tıbbi Bitkileri kitabı takdim edildi.

Fotoğraflar

05.06.2023