Bu çalıştayda, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müşterisi olduğu, TAGEM-Kayısı Araştırma Enstitüsü, İnönü Üniversitesi ve GÖKSER Makina San. Tic. Ltd. Şti., TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü ve Kimyasal Teknoloji Enstitüsü’nün ortaklığı ile TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü tarafından 2014-2017 yılları arasında yürütülen “Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi için Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemlerinin Geliştirilmesi” başlıklı TARAL 1007 projesi kapsamında Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü sahasına kurulan standart özelliklerde yüksek kaliteli kuru kayısı üretimi hedefi ile kontrollü ve homojen kükürtleme ünitesi ve hijyenik, hızlı kurutma yapabilmeye yönelik tasarlanan 1 ton kapasiteli güneş enerjisi destekli kurutma sistemleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Proje sonuçlarının yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen uluslararası çalıştaya, kayısı üreticileri, sanayi kuruluşları, ihracatçı birlikleri, Ziraat Odası ve Malatya Ticaret Borsasından temsilciler, akademisyenler ve Frucom (European Federation of the Trade in dried fruit & edible nuts, processed fruit & vegetables, processed fishery products, spices, honey) Genel Sekreteri Anna Boulova tarafından katılım sağlanmıştır.
TÜBİTAK KAMAG Grup Koordinatörü Mustafa Ay moderatörlüğünde, TÜBİTAK MAM GE’nden Proje yürütücüsü Dr. Ferda Seyhan, Ege İhracatcılar Birliği Danışmanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan Kızılcı’nın katılımıyla ‘Kuru Kayısı Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu panel gerçekleştirilmiştir.
Çalıştay sonrası Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü sahasına kurulan kükürtleme ve kurutma tesisine katılımcılarla birlikte saha ziyareti yapılmıştır.
Farklı çeşit ve olgunluk düzeylerindeki kayısılarda homojen kükürtleme yapabilecek dünyada ilk prototip kükürtleme sistemi ile hijyenik, hızlı kurutma ünitesi sayesinde geleneksel üretim sırasındaki ürün kaybı yaşanmayacak, standardizasyon ve kalitede sağlanan artış ile ihracattan elde edilecek gelir arttırılabilecek, kuru kayısılarımızın besleyici özelliği daha iyi korunacak ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü artmış olacaktır. Geliştirilen sistemler diğer sebze ve meyvelerin kükürtlenmesi ve kurutulmasında da kullanılabilecektir.