Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı

-A +A

Proje AdıUlusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın - Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması

DestekleyenTÜBİTAK, Kamu Araştırmaları Grubu (KAMAG), Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (TARAL 1007)

Süre2008 - 2013

Projenin Amaçları: Projenin amaçları, ülkemiz coğrafyasında üretilen ve tüketilen işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlerin besin ögeleri bileşimlerinin ileri laboratuvar analiz teknikleri ile belirlenmesi ve baştan sona izlenebilir veri üretme - kullanma - yönetmeyi içeren özgün ve sürdürülebilir ulusal bir sistem kurulmasıdır.

Projenin Sonuçları:

  • Proje ortağı laboratuvarlar arasında “TürKomp Veri Üretim Kıstasları” doğrultusunda standart kalitede veri üretim felsefesi yerleştirilmiş, gıda kompozisyon analiz yöntem birliği sağlanmıştır.
  • Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı, TürKomp www.turkomp.gov.tr
  • Kitap-1: TürKomp, Gıda Kompozisyon Veri Kitabı/TürKomp Food Composition Tables.
  • Kitap-2: TürKomp Gıda Kompozisyon Analiz Yöntemleri.
  • TürKomp, Gıda Kompozisyon Veri CD’si.
  • Ulusal tescil almaya hazır, geleneksel gıda tescil dosyaları, taslak (53).
  • Sistem işleyiş prosedürleri (12).
  • Örneklem protokolleri (204).
  • Teknik raporlar (10).
  • Ulusal ve uluslararası yayın, bildiriler.

Projenin sürdürülebilirliğinde destek olarak kullanılacak gelir kaynakları:

  • Sektör marka üyeliği.
  • Veri seti satışı.

TürKomp, Gıda Kompozisyon Veri Kitabı/TürKomp