Proje Adı: Ulusal Gıda Kompozisyonunun Belirlenmesi ve Yaygın - Sürekli Paylaşım Sisteminin Oluşturulması
Destekleyen: TÜBİTAK, Kamu Araştırmaları Grubu (KAMAG), Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (TARAL 1007)
Süre: 2008 - 2013
Projenin Amaçları: Projenin amaçları, ülkemiz coğrafyasında üretilen ve tüketilen işlenmiş-işlenmemiş tarımsal ürünlerin besin ögeleri bileşimlerinin ileri laboratuvar analiz teknikleri ile belirlenmesi ve baştan sona izlenebilir veri üretme - kullanma - yönetmeyi içeren özgün ve sürdürülebilir ulusal bir sistem kurulmasıdır.
Projenin Sonuçları:
- Proje ortağı laboratuvarlar arasında “TürKomp Veri Üretim Kıstasları” doğrultusunda standart kalitede veri üretim felsefesi yerleştirilmiş, gıda kompozisyon analiz yöntem birliği sağlanmıştır.
- Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı, TürKomp www.turkomp.gov.tr
- Kitap-1: TürKomp, Gıda Kompozisyon Veri Kitabı/TürKomp Food Composition Tables.
- Kitap-2: TürKomp Gıda Kompozisyon Analiz Yöntemleri.
- TürKomp, Gıda Kompozisyon Veri CD’si.
- Ulusal tescil almaya hazır, geleneksel gıda tescil dosyaları, taslak (53).
- Sistem işleyiş prosedürleri (12).
- Örneklem protokolleri (204).
- Teknik raporlar (10).
- Ulusal ve uluslararası yayın, bildiriler.
Projenin sürdürülebilirliğinde destek olarak kullanılacak gelir kaynakları:
- Sektör marka üyeliği.
- Veri seti satışı.
TürKomp, Gıda Kompozisyon Veri Kitabı/TürKomp