PROJE ADI | : | Gıdaların raf ömrünün uzatılması için aktif ambalaj filmi geliştirilmesi ve özelliklerinin belirlenmesi |
DESTEKLEYEN | : | TÜBİTAK |
SÜRE | : | 2007-2010 |
PROJENİN AMAÇLARI | : |
Projenin amacı, gıdalarda bozulmalara neden olan mikroorganizmaların ve patojenlerin gelişmesini engelleyen, antimikrobiyal özellik gösteren aktif ambalaj olarak isimlendirilen polimerik filmlerin ve yine antimikrobiyal özelliğe sahip süperabsorban hidrojellerin geliştirilmesidir. Projede, polimerik ambalaj malzemesi ve hidrojeller hazırlanırken kullanılan katkılar doğal, gıdalarda kullanımlarına izin verilen maddelerdir. Ambalaj filmleri için adaçayı ve biberiye yağı, nisin, hidrojeller için chitosan ve sodyum alginat kullanılmıştır. Polimerik malzeme olarak polietilen ve polipropilen film malzemesi olarak kullanılmıştır. Geliştirilen filmlerin antimikrobiyal özellikleri, E.coli, S.aereus, Salmonella, L.monocytogenes ve B. Cereus için sıvı besi ortamında test edilmiş, belirtilen patojen bakteriler üzerine etkili oldukları görülmüştür. Geliştirilen antimikrobiyal filmler için beyaz peynir ve kırmızı et kullanılarak, antimikrobiyal hidrojeller içinse beyaz et ve kırmızı et kullanılarak 4 ve 8 °C’de raf ömrü çalışması yapılmış, toplam mezofilik bakteri ve Enterobacter üzerinde etkili olduğu ve raf ömrünü uzattıkları belirlenmiştir. |
PROJENİN SONUÇLARI | : | Filmlerin bariyer özellikleri, mekanik özellikleri, optik özellikleri, migrasyon özellikleri analiz edilmiş, gıdalar için kullanılabilir oldukları belirlenmiştir. |