PROJE ADI | : | Fındık füresinde tağşişin saptanmasına yönelik analiz yöntemlerinin araştırılması |
DESTEKLEYEN | : | Fındık Tanıtım Grubu |
SÜRE | : | 2010-2011 |
PROJENİN AMAÇLARI | : |
Fındık füresi üretiminde haksız rekabete yol açan tağşişlerin tespit edilmesine yönelik analiz yöntemlerinin araştırılmasıdır. Fındık füresinin, fındık küspesi veya diğer malzemelerle tağşişi iç ve dış pazarlarda fındık sektöründe önemli imaj kaybına neden olmakta ve özellikle çikolata üreticileri tağşiş korkusu ile fındık füresi ihracatı yapmak yerine, bütün fındık alarak kendi tesislerinde füre yapmayı tercih etmektedir. Bu proje ile fürede yapılan tağşişin tespitine yönelik analiz yöntemleri araştırılacak ve füre gibi katma değerli ürünlerden elde edilen ekonomik kazancın arttırılmasına katkı sağlanmış olacaktır. |
PROJENİN SONUÇLARI | : |
Bu proje sonucunda fındık füresinde farklı ürünlerle veya fındıktan yağ ayırma işleminden sonra elde edilen küspe ile yapılabilecek tağşişin tespitine yönelik fiziksel ve biyokimyasal farklı teknikler uygulanmış ve sonuç olarak :
Bu proje ile fındık kreması üretiminde haksız rekabete ve ülkemizin fındık füresi ihracatında önemli düzeyde Pazar kaybına neden olabilecek olası tağşişlere yönelik önleyici analiz yöntemleri geliştirilmiştir. |