PROJE ADI | : |
Heat-Generated Food Toxicants - Identification, Characterisation and Rrisk Minimisation – HEATOX. |
DESTEKLEYEN | : | EU FP6 |
SÜRE | : | 2003-2007 |
PROJENİN AMAÇLARI | : |
Projede genel amacı, gıdalarda ısıl işlem sonucunda oluşan toksik maddelerden kaynaklanabilecek sağlık risklerinin değerlendirilmesi ve ısıl işlem sonucu oluşan toksik bileşenlerin minimizasyonuna yönelik pişirme/işleme yöntemlerinin geliştirilmesidir. Proje, bu genel amaca ulaşmak üzere 5 bilimsel iş paketinden oluşmuştur: i ) Oluşma ve işleme, ii) Analiz, iii) Tehlike karakterizasyonu, iv) Maruziyet, v) Risk değerlendirme ve risk iletişimi. |
PROJENİN SONUÇLARI | : |
Proje sonunda sanayici ve tüketicilerin kullanıına yönelik olarak üç adet rehber yayınlanmıştır: i) Evde pişirme ve tüketim rehberi, ii) Isıl işlme sonucu gıdalarda oluşan toksik bileşenlerle ilgili risk iletişim rehberi, iii) Gıda endüstrisi için akrilamid minimizasyon stratejileri el kitabı. |